آمده ام تجربیاتم را برای آبادانی شهرم به کار ببرم

آمده ام تجربیاتم را برای آبادانی شهرم به کار ببرم

این وبلاگ صرفآ نظرات نویسنده در مورد مسائل شهر تفرش می باشد.

ریشه اصلی مشکلات شهرستانهای 

تفرش و آشتیان و فراهان 

چیست؟

وبلاگ تفرش 1404نوشت:  شهرستانهای تفرش وآشتیان وفراهان جمعیتی نزدیک به پنجاه هزار نفر در شمال استان مرکزی قرار دارند. این شهرستانهاعلی رغم پتانسیل پالایش چه در حوزه نیروی کار و چه در زمینه کشاورزی و منابع طبیعی و موقعیت گردشگری توریستی یکی از مناطق محروم کشورمان به شمار می روند و بسیاری از جوانان این شهرستان ها با مشکلات جدی به ویژه در بخش اشتغال روبرو می باشند. کثرت جمیعت جوان و مستعد از یک سو و عدم وجود صنایع و کارخانجات تولیدی که بتواند این نیروی کار مستعد را به خود جذب کند از سوی دیگر باعث بروز پدیده بیکاری در سطح این شهرستان ها شده است.
در نتیجه این امر، تعدادی از مردم به خصوص قشر جوان که در واقع یکی از عناصر اصلی توسعه و پیشرفت برای هر منطقه ای به شمار می روند از روی اجبار و برای یافتن شغل دست به مهاجرت به نواحی دیگر می زنند و در آنجا به مشاغلی روی می آورند که کمترین وجهه اجتماعی را دارا می- باشد. عده ای دیگر از مردم نیز به ناچار به سمت مشاغل کاذب کشیده می شوند. در صورتی که این گونه مشاغل کم ترین تاثیر ممکن را بر رشد اقتصادی شهرستان از خود بر جای می گذارند.
علاوه بر این، بسیاری از جوانان این شهرستانها به دنبال بیکاری به راههای انحراف از جمله اعتیاد کشیده می شوند. جدای از مشکل اشتغال یکی دیگر از مشکلات جدی شهرستانها مسئله کیفیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به ویژه در سطح روستاهای شهرستان می باشد. مشکل بهداشت و درمان در این شهرستانها از آنجا بیشتر قابل توجه است که بدانیم برخی ازجمیعت این شهرستانها را روستانشینانی تشکیل می دهند که روستایشان یا فاقد خانه بهداشت است و یا اگر هم خانه بهداشتی وجود داشته باشد دارای کمترین امکانات ممکنه می باشد.

در کنار این مسائل، مشکل جدی دیگری که باید به آن توجه کرد معضل فرهنگی است که گریبان گیر بسیاری از مردم شهرستان می باشد. این مطلب که برای دستیابی به پیشرفت و توسعه در هر زمینه ای در یک منطقه قبل از هر چیز باید در آن منطقه فرهنگ به حدی متناسب با آن پیشرفت برسد امری صحیح و پذیرفته شده است. متاسفانه دراین شهرستانها مشکلات و معضلات فرهنگی زیادی وجود دارد که یکی از بارزترین آنها مسئله قومیت و قوم گرایی در این شهرستان می باشد. در جوامع مدرن امروز واژه قوم و قومیت فاقد معنا و موضوعیت است. در اکثر موارد دراین شهرستان ها تعصب گروهی و قبیله ای آشکارا مسئله شایسته سالاری را نقض کرده است و باعث شده چه بسیار اشخاصی که توانایی تغییر و تحول اساسی را در سطح شهرستان دارا بوده اند و به راحتی کنار گذاشته شده اند.
معضلات فرهنگی همچنین باعث شده است افراد بسیاری که دارای تحصیلات عالی دانشگاهی می باشند به جای ماندن در این شهرستان دست به مهاجرت به نواحی دیگر بزنند و علم و کارآیی خود را در جهت پیشرفت آن نواحی به کار گیرند.

اما به راستی ریشه اصلی این مشکلات در کجاست.؟ ریشه این مشکلات و محرومیت ها هم به عملکرد مسئولین سیاسی و اجرایی شهرستانها و هم به عملکرد مردم برمی گردد. مسئولین شهرستانهاعلیرغم تاکید مقام معظم رهبری بر تلاش و نقش مسئولین هر منطقه در رفع محرومیت و فقرزدایی آن منطقه، بیشتر تلاش خود را صرف رقابت های ناسالم سیاسی بین خودشان می کنند. به وفور دیده می شود وقتی کسی در شهرستانها به یک پست مهمی منصوب شد تنها چیزی که از یاد می- برد تلاش برای ترقی و پیشرفت شهرستان می باشد و بیشتر وقت خود را صرف تغییر رئیس ادارات شهرستان می کند بدون اینکه اصلا به عملکردها توجه شود. رابطه بازی در بین مسئولین شهرستان شایسته سالاری و تخصص را کنار زده است.

برخی مردم این شهرستان ها نیز با گرایش به تعصبات قومی، عدم آگاهی از حقوق شهروندی خود و بی توجهی به عملکرد مسئولین شهرستانها نقش مهمی را در عقب ماندگی آنها ایفا می کنند.
اما برای رفع این محرومیت ها چه باید کرد.؟ باید دانست فرایند توسعه مقوله ای زمان بر است و نیاز به یک برنامه ریزی مدون دارد و در آن جایی برای اعمال برنامه های سلیقه ای وجود ندارد. برای غلبه بر مشکلات شهرستانهای
تفرش وآشتیان وفراهان و به حرکت درآوردن این شهرستانها در مسیر توسعه نیز در آغاز باید ظرفیت موجود شهرستانها شناسایی و مطابق با این ظرفیت ها برنامه ریزی شود و خواسته ها مطرح گردد.
در زمینه فرهنگی باید نقاط ضعف و قوت شناسایی شده، سپس با تدوین برنامه ای جامع توسط متولیان و متخصصین عرصه فرهنگی در جهت تقویت نقاط مثبت و کاهش نقاط منفی فرهنگ موجود حرکت نمود. اما در زمینه اشتغال و اقتصاد مشخصا شهرستان فراهان بیش از هر چیز ظرفیت و استعداد بالایی در زمینه کشاورزی دارد. زمین های حاصلخیز فراوان با بهره برداری درست و علمی، خیلی سریع می تواند این شهرستان را به یک قطب کشاورزی تبدیل کند و نیروی بسیاری را در خود جذب کند.

 یکی از مسائلی که دراین شهرستانها وجود دارد بحث «شهری-روستایی وقوم گرایی» است. ما انسان ها از هر قوم و از هر منطقه ای که باشیم بر یکدیگر برتری نداریم. آن چه که سبب برتری انسان هاست پایبندی به ارزش های اخلاقی و درست کرداری است.

طایفه گرایی در منطقه ما همواره باعث اصطکاک های فکری و تضادها و تعصبات شده است و این تعصبات عشیره‌ای و طایفه‌ای چشمان عقلمان را نابینا ساخته و باعث شده است که به هم نوعان و هم شهریان خود که از طایفه ای دیگر است را با دید حقارت بنگریم و به هنرنمائی‌ها و عمران و آبادانی آنها و یا آن طایفه بی اعتنا بوده ایم و شاید هم سنگ بر سر راه آنها انداخته ایم.بزرگترین مشکلات را در ادارات و نهاد ها به وجود آورده که بعضا مشاهده می شود که جدال اصلی طایفه بر روی نفوذ بر ادارات و سمت ها و پست های مهم شهرستانها بوده که همین امر باعث شده از طرفی بعضاً شاهد جای خالی نیرو های شایسته باشیم و از طرفی دیگر مشارکت و همکاری بین مسئولین و مردم را به حداقل رسانده است.ریشه این کار از سالیان دور سر چشمه گرفته و در تاروپودشهر رسوخ کرده و دیگر امکان دست بر داشتن خیلی کم شده و یا بهتر بگویم اصلا نمی توانند دست بر دارند. زیرا بیشتر این بزرگی و یا کوچکی از طرف بزرگان قوم بوده است و این کار به صورت یک عقده به وجود آمده و نسل اندر نسل ادامه پیدا کرده و تا به آنجا رسیده است .که حالا با داشتن تحصیلات دانشگاهی می خواهیم خودمان را نشان بدهیم به یکدیگر حمله می کنیم و کارهایی که نباید انجام دهیم را انجام می دهیم.


در پایان باید خاطرنشان کرد که هدف از نوشتن این مسائل و مشکلات، زیر سوال بردن عملکرد یک شخص خاص نیست بلکه مطرح کردن مسائل و مشکلات شهرستان به طور کلی بوده است.

۹۴/۰۲/۲۱

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
تجدید کد امنیتی